New Old Book - Chefkok American
Het Geheim van de Kok
Nieuw in de collectie is het kookboek van chefkok R.J.A. de Chavonnes Vrugt uit 1957. Exclusief voor de Huisvrouw, weliswaar, maar wat mij betreft hoef je je daar niets van aan te trekken.
Het boek begint met een aantal menu's uit diverse landen én ingedeeld naar dieet en voorbereidingstijd. Nederland, Amerika, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spaans. Een voor mij wat onbegrijpelijke volgorde. Al begrijp je dat in de jaren vijftig Amerika natuurlijk héél spannend was, zo vlak na de Tweede Wereldoorlog.
Een 'gewoon' menu bestaat uit Queen-soup, dat wel erg naar Koninginnesoep klinkt
Dan Beefsteak and Kidney Pie, hetgeen ik zonder meer naar de Engelse keuken zou verwijzen.
En als nagerecht Tricolour pudding, hetgeen vast een rubané is.
Ook is er een dubbelspread met feestelijke menu's. Voor Nieuwjaar, Pasen, Pinktstere Thanksgivings Day, Kerst- en Oudejaarsavond. Met als uitschieters een Teenager Menu waar je nu een tiener mee in verlegenheid zou brengen (Salade, Haring met mosterdsaus, geroosterd brood, sorbet Reine Juliana en vruchtentaart toe). En een Nationaal Menu 5 Mei. Help me tegen die tijd herinneren.
Het boek valt op verschillende plaatsen open, maar de meeste spetters zitten bij de Welsh rarebit en de omelette Stephanie met vanille, vruchtensalade en rode puddingsaus.
Reinier Jan Adolf Chavonnes was chefkok bij het American Hotel. Hij overleed 62 jaar oud in de zomer van 1959. De krant wijdde er een kort in memoriam aan.