Feestdiner in Lugano
In juni 1882 ging er voor het eerst een trein door de Gotthard-tunnel. Een particuliere spoormaatschappij in Zwitserland zorgde voor een spoorverbinding van Immensee in Schwyz naar Chiasso en via de 15 kilometer lange tunnel door het Gotthardmassief. Tien jaar na de oprichting van de spoorwegclub was er nu een 'korte' verbinding tusen Zwitserland en Italië.
Hier meer over de geschiedenis. https://de.wikipedia.org/wiki/Gotthardbahn-Gesellschaft en hier: https://www.journal21.ch/artikel/das-koenigliche-gebirge
Maar het gaat natuurlijk over het eten. Want de feestelijke opening werd gevierd met een diner in Lugano. Ik vond het menu, geen menukaart, geen foto van smikkelende lieden. Wellicht valt dat ooit nog te vinden. Nu doen we het even met de spijzen en dranken.
Fest-Diner zur Eröffnung der Gotthard-Bahn
Potage à la crème de riz
Saumon, sauce hollandaise
Filet de boeuf, garni de pommes, sauce au madère
Salmis de perdreaux à l'anglaise
Dindons rôtis - Salade de saison
Glaces Panachées
Tourtes aux amandes
Dessert assorti
Vins: Yvarne, Beauplais, st. Julien, Champagne Moët & Chandon.
Waarom ik nu zo graag een foto van de genodigden wilde vinden? Ik ben er van overtuigd dat er vooral en wellicht uitsluitend mannen aanwezig waren. De keuze van de gerechten, weinig verfijnd, weinig fantasievol, spreekt ook in 1882 de vrouwen niet meer aan. Het is allemaal te bruut eigenlijk. Gezien de keuze denk ik ook dat er héél veel mensen aanwezig waren, want het zijn geen liflafjes met priegelwerk en subtiliteiten. We moeten het doen met de twee bergkoninginnen, die met elkaar vrolijk toeklinken met een coupe champagne.