Televisiekok

Televisiekok

Een boekje uit 1951, een beetje weggedrukt in de boekenkast. Kennelijk liep ik er niet meteen warm voor. Het is één van de kookboeken die de Britse televisiekok Philip Harben (1906 - 1970) op de wereld zette. Na enige omwegen kwam hij via de legerkeuken terecht bij de BBC, waar hij vanaf 1942 een kookshow presenteerde. Al dan niet met een eveneens beroemde co-presentator als Marguerite Patten  https://spinazieacademie.nl/vrouw-van-het-jaar-marguerite-patten/

Fameus werd Harben onder meer doordat hij live in een programma een ei brak dat zo bedorven was dat iedereen gillend en lachend de set verliet. Het bewuste recept werd nimmer bereid. Naast zijn tv-programma schreef hij een column in het blad Women's Own.  

Maar goed, ik heb dus dat boekje. En heel eerlijk gezegd inspireert het niet. Het is erg wederopbouw en veel ouderwets bakwerk. Zoals deze game flan met verboden vogel en worstvlees. Al ben ik wel benieuwd naar zijn boek om tieners te leren koken. Een recept uit die tijd is te vinden in de link naar Marguerite Patten hierboven (Pistache and Pineaple Ice Cream)

Van reclame was hij ook niet vies. Afgezien van een eigen lijn keukenproducten mocht hij zijn naam en gezicht graag ten dienste van de voedingsmiddelenindustrie afstaan. Hieronder geflankeerd door Landbouw En Wetenschap met allerlei groenten in blik, al dan niet als soep.

Durft u, lieve lezer, nog meer aan? Dan is er een filmpje van een landbouwshow in Wales in 1960, waarbij de huishoudbeurs verbleekt qua productpromotie. Het boekje krijgt een prominente plek bij 'das war einmal' in de kookboekenbibliotheek hier. Niet in de keuken.