Groen!

Groen!
Groene asperges met een beetje roze. (Foto copyright LK2023)

Het kan natuurlijk eigenlijk nog niet. Het is te vroeg. Maar soms kun je in het prille voorjaar zo'n zin krijgen in groen op je bord. En dan niet weer kool of spinazie, maar lentegroen. U begrijpt wat ik bedoel. Dus kocht ik was asperges bij de groentejuwelier. En peterselie. Want dat wil nog niet in de tuin. In tegenstelling tot de daslook en de zuring die er al zin in hebben. Dus morgen een bordje groen voor de zondag. We zien wel wat het wordt.

Frankrijk staat meer bekend om z'n groene en violette asperges dan om z'n witte. Historisch gezien komen ze vooral uit het gebied ten zuiden van Bordeaux, Landes. Het zijn 'vroege', dus met een beetje hulp van kaswarmte kan het wel kloppen dat ze nu net op de markt zijn. Deze hebben ook een regionaal predicaat. Alleen déze uit de Gascogne en dan speciaal uit dat ene gebied zijn de 'echte'. Nou ja, er zijn er wel meer. Maar het idee van streekproduct is natuurlijk altijd mooi.  

Schilderij met groente, vruchten en vis van Jacob Foppens van Es, 17de eeuw. Detail. 

Waarschijnlijk het oudste recept voor asperges met een Hollandaise saus vind je bij La Varenne in Le Cuisinier François in de 17de eeuw. Het is natuurlijk niet uit te sluiten dat deze kok meeprofiteerde van de culinaire vernieuwingen die aan het hof van Catharina de Medici plaatsvonden in die tijd.  Hier meer over La Varenne:

La Varenne, Le Cuisinier François 1651

Hier meer over Varenne: https://fr.wikipedia.org/wiki/François_Pierre_de_La_Varenne

Hier een link naar het kookboek, er staan meer leuke recepten met asperges in. Gewoon even lekker neuzen in de digitale versie van Gallica BnF: https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k114423k.image.r=la+varenne.f1.langFR