Wanneer Juliana het Franse presidentspaar ontvangt....

Wanneer Juliana het Franse presidentspaar ontvangt....
Juli 1954, de Franse president René Coty is op bezoek in Nederland. Natuurlijk met veel koninklijk verkeer. Hier begroet hij de menigte geflankeerd door koningin Juliana en haar echtgenoot prins Bernhard. Er staat van alles door de foto dat op herkomst zou moeten lijken maar ik kan er geen brood van bakken. 

Al weken te voren gonst het in Nederland van de nieuwtjes omtrent het aanstaande bezoek van het presidentsechtpaar Coty aan ons land. Natuurlijk een galadiner in het Paleis op de Dam. Coty neemt zijn koks mee uit het Elysée, die in de tuin van de ambassade een banket zullen aanrichten. Weten we wat er op de borden kwam? De kranten deden ook daarvan verslag.  

koningin Juliana en president Coty inspecteren de erewacht voor het Paleis op de Dam. Foto: het Geheugen van Nederland. 

In de Burgerzaal verzamelen zich 180 gasten die aanschuiven bij dit festijn. Juliana brengt een toost uit op Frankrijk 'onze vriendin en zuster'. Het galadiner kan beginnen. 44 lakeien en 20 hofmeesters van de Koninklijke Marine dienen op. De laatsten hebben daags tevoren op Paleis Noordeinde moeten oefenen om het gewenste protocol vlekkeloos te kunnen uitvoeren. Het menu is als volgt.

Chaud froid de poularde Grand Duc

Consommé Royal Printemps  

Medaillon de Saumon Polignac

Parfait aux Fraises

Friandises, Fruits

Men dronk er een champagne Moët et Chandon Imperial 1947 bij, een Batard Montrachet 1950 en een Chateau Troplong Montdot '23. Gezien het aantal gerechten lijkt het me eerder een gala déjeuner.

Het Algemeen Dagblad deed verslag blinkend kristal, schitterend zilver, rode rozen. Eerste Hofkok A. van der Linden gaf leiding aan de keukenbrigade:

Er kwam natuurlijk een contraprestatie. In de tuin van de Franse ambassade in Den Haag werd een feesttent opgericht. De chef van het Élysée Bernard Calmier en twee assistenten, Jean Guenole en Jean Mautehe kwamen naar Den Haag, zo meldt het Algemeen Dagblad. Ze hebben twee maaltijden te verzorgen. De lunch, bestaande uit koude eieren in een groene saus, een pastei van bladerdeeg gevuld met zeebanket, haantjes uit de Jura gestoofd in Chambertin, artisjokkewn en een sjiek ijsje met veel frutsels toe.

Daarna een diner:

Gebonden champignonsoep met kunstig bewerkte stukjes kippenvlees

Kreeftenschotel (favoriet van koningin Juliana bij haar bezoek aan Parijs)

Gebraden kalfsrug met primeurgroente en aardappeltjes

Ganzenlever met druiven

Harten van kropsla met amandelen

Kaasplateau

Speciaal voor Juliana ontworpen dessert met vruchten en biscuitjes.

Een heel Frans menu, mét kaas, hetgeen in die tijd niet altijd het geval was. Ik wil natuurlijk eigenlijk wel een foto van die kunstig bewerkte stukjes kippenvlees. Balletjes zullen het niet geweest zijn.