Wanneer Juliana het Franse presidentspaar ontvangt....
Al weken te voren gonst het in Nederland van de nieuwtjes omtrent het aanstaande bezoek van het presidentsechtpaar Coty aan ons land. Natuurlijk een galadiner in het Paleis op de Dam. Coty neemt zijn koks mee uit het Elysée, die in de tuin van de ambassade een banket zullen aanrichten. Weten we wat er op de borden kwam? De kranten deden ook daarvan verslag.
In de Burgerzaal verzamelen zich 180 gasten die aanschuiven bij dit festijn. Juliana brengt een toost uit op Frankrijk 'onze vriendin en zuster'. Het galadiner kan beginnen. 44 lakeien en 20 hofmeesters van de Koninklijke Marine dienen op. De laatsten hebben daags tevoren op Paleis Noordeinde moeten oefenen om het gewenste protocol vlekkeloos te kunnen uitvoeren. Het menu is als volgt.
Chaud froid de poularde Grand Duc
Consommé Royal Printemps
Medaillon de Saumon Polignac
Parfait aux Fraises
Friandises, Fruits
Men dronk er een champagne Moët et Chandon Imperial 1947 bij, een Batard Montrachet 1950 en een Chateau Troplong Montdot '23. Gezien het aantal gerechten lijkt het me eerder een gala déjeuner.
Het Algemeen Dagblad deed verslag blinkend kristal, schitterend zilver, rode rozen. Eerste Hofkok A. van der Linden gaf leiding aan de keukenbrigade:
Er kwam natuurlijk een contraprestatie. In de tuin van de Franse ambassade in Den Haag werd een feesttent opgericht. De chef van het Élysée Bernard Calmier en twee assistenten, Jean Guenole en Jean Mautehe kwamen naar Den Haag, zo meldt het Algemeen Dagblad. Ze hebben twee maaltijden te verzorgen. De lunch, bestaande uit koude eieren in een groene saus, een pastei van bladerdeeg gevuld met zeebanket, haantjes uit de Jura gestoofd in Chambertin, artisjokkewn en een sjiek ijsje met veel frutsels toe.
Daarna een diner:
Gebonden champignonsoep met kunstig bewerkte stukjes kippenvlees
Kreeftenschotel (favoriet van koningin Juliana bij haar bezoek aan Parijs)
Gebraden kalfsrug met primeurgroente en aardappeltjes
Ganzenlever met druiven
Harten van kropsla met amandelen
Kaasplateau
Speciaal voor Juliana ontworpen dessert met vruchten en biscuitjes.
Een heel Frans menu, mét kaas, hetgeen in die tijd niet altijd het geval was. Ik wil natuurlijk eigenlijk wel een foto van die kunstig bewerkte stukjes kippenvlees. Balletjes zullen het niet geweest zijn.