Promotietaart voor de Prinses (4)

Promotietaart voor de Prinses (4)
Botanische tekening frambozenplant

Juliana en haar jaarclubvriendinnen bleven elkaar regelmatig zien, ook na de studie. Er werd getrouwd, er kwamen clubkinderen, het werd oorlog en weer vrede, er vertrokken er naar het buitenland en ze kwamen weer terug.

Traditie was het om een boek met recepten te maken voor de jonggehuwden. En dus laat inmiddels koningin Juliana een recept voor frambozenijs uittypen voor zo'n persoonlijk kookschrift. Eigenlijk zijn het twee recepten. Eén voor waterijs, één voor roomijs.

Het typewerkje komt waarschijnlijk van haar secretaresse, het recept van de hofkok. Ze schrijft er wel haar naam onder. Jula van Lippe. En wellicht was het één van de heerlijkheden die bij ontvangsten op paleis Soestdijk op tafel kwam.

Willow bowl with raspberries - Anne Songhurst

Het recept voor het waterijs is allereenvoudigst.

Frambozenijs

1/2 liter frambozenpuree, 1/2 liter suikersiroop, sap van 1 citroen, sap van 1 sinaasappel

Meng de frambozenpuree met de suikerstroop, het citroensap en wat sinaasappelsap naar smaak. De suikermeter dient een suikergehalte van 22 % aan te geven. In de ijsmachine vriezen.

Een jonggehuwd stel beschikte dus over een ijsmachine en een suikermeter. Frambozenroomijs maak je zo: https://deliciousmagazine.nl/recepten/frambozen-roomijs/