Menu Amstelhotel 1946

Soms krijg je iets toegespeeld. Soms moet je er archieven voor langs. Soms heb je 'bijvangst' bij ander onderzoek. Tegenwoordig verzamel ik dus toevallige menu's. Zoals deze voor 30 en 31 januari in het Amstel Hotel in Amsterdam.

Menu Amstel Hotel 1946 
Menu Amstel Hotel 1946

De menu's zijn prettig bespetterd, het eten en drinken heeft gesmaakt, helaas betekent het dat we niet precies weten welke saus er bij de kip zat die donderdag, noch wat de barquettes bevatten. Twee dagen achter elkaar kip is trouwens ook wel opmerkelijk.

Alleen voor de oesters wordt een prijs genoemd, die zijn kennelijk 'extra' en buiten het vaste menu om. Soep vooraf, dan een warm voorgerecht, een hoofdgerecht en dan een toetje. Drankjes vooraf, erbij en na afloop zijn ook niet inbegrepen.

Het is een Menu Prix Fixé, oftewel je betaalt iedere avond een vast bedrag en hebt geen keus, zoals à la Carte. Er wordt in de lange 19de eeuw behoorlijk op neergekeken, want het doet de chef en keukenbrigade tekort. Een hotel is tenslotte geen pension. Maar in 1946 zal men blij geweest zijn met wat er was en moest de chef creatief zijn met het dan nog schaarse aanbod.

De menukaartjes zijn bedrukt met het logo van het hotel, er is 'oorlogspapier' gebruikt en de gerechten werden er op getypt. Soms ging het indraaien van de menukaart een pietsie scheef, soms bleef een typefoutje staan. Niets erg, het was maar voor een gewone avond en papier was schaars.