Koninklijke soep - Célestine

Franse soepterrine 19de eeuw, Met Museum 

Helemaal zeker is het niet, maar toch heb je de neiging om te denken dat wanneer de fameuze sterrenchef Paul Bocuse het zegt, het wel waar móet zijn. En waarom ook niet? Célestine was één van de beroemde Mères Lyonnaises, de vrouwen die – met name in Lyon - topkoks waren in tijden dat zulks niet zo gewoon was als nu.

Er komt een snufje romantiek om de hoek, altijd mooi. Lees  maar even mee: In 1860 raakt de chef saucier van het Restaurant du Cercle in de Rue de Bourbon in Lyon, verliefd op zijn bazin. Deze Jérome Rousselot wil indruk maken op de jonge weduwe  Célestine Blanchard. Hij heeft voor haar een kiprecept bedacht. Het is een specialiteit die nog steeds op de kaart staat in Lyon. Je sauteert de kip met tomaten, champignons, cognac en witte wijn en brengt de boel op smaak met peterselie en knoflook. Heerlijk gerecht, maar lijkt niet op die soep.  Enfin, ze leefden nog lang en gelukkig en blijken de overgrootouders van Bocuse.

Consommé Célestine

Maar nu de soep. Een regelmatige gast op onze koninklijke tafel eind 19de eeuw. Deze consommé blijkt niets anders dan de eenvoudige Flädle Suppe, van Oostenrijkse, Duitse, Zwitserse herkomst te zijn. Hetgeen je aan ons toch wel zeer Duits georiënteerde hof best kunt begrijpen. Er werkten tenslotte koks uit alle windstreken, ook Zwitserland, Berlijn en Baden-Würtemberg, om maar wat te noemen.

Wat maakt een soep Célestine? Je bakt flinterdunne hartige pannenkoekjes, rolt die op, snijdt ze in reepjes en serveert ze in heldere kalfsbouillon. Echt niet heel erg interessant, maar het legt bij een langdurig en uitgebreid diner wel een fijn bodempje. Je mag echter verwachten dat het nog een beetje opgeleukt is met wat groene of oranje fliedertjes van het een of ander.

Wie dan de naam Celestine er aangeplakt heeft? Wie weet het? Ja, er is nog een andere soep, een soort warme Vichysoisse, die ook zo  heet. Die telt natuurlijk niet mee. Een recept geef ik niet, je kunt het zelf bedenken, je kunt zelfs kant-en-klare pakjesoep kopen, maar hier wat links naar de

De echte Flädle Suppe uit Schwaben : https://www.koch-mit.de/kueche/flaedlesuppe/

Hier het recept voor de Poulet Célestine: https://www.cuisinealafrancaise.com/fr/recettes/viandes-et-volailles/volailles/poulet-celestine

Hier meer over haar achterkleinzoon Paul Bocuse:https://fr.wikipedia.org/wiki/Paul_Bocuse