Kaas

Kaas
Kaas in de maak, met mallen met gaatjes om de wei weg te laten lopen. Tacuinum Sanitatis ca 15de eeuw. Dat zou al een Brie of een Roquefort kunnen zijn. Het aardige is dat de Romeinse schrijver Columella al beweerd dat ze in Rome de kaas uit Gallië hoger waarderen dan de inheemse kaas. 
Symfonie aux fromages en brie majeur = Marie-Jules Justin 1888 - Musée de Soissons

Voor BNN Vara werkte ik mee aan een podcast over schimmelkaas. We kennen natuurlijk zowel roodschimmel, als witschimmel als blauwschimmelkaas. Maar wat weten we van de geschiedenis? Op het schilderij zie je een brie die haast eerder een rood- dan een witschimmel is. Hoe zou de smaak zijn geweest in 1888? Dat ga ik nog eens uitzoeken. Hier de podcast  
https://open.spotify.com/episode/4GSO8gAcV650I4FeUBDaLd?si=XX79yZYTTly4qslZSDhAGQ&utm_source=copy-link