Italiaans IJs
We eten al bijna honderd jaar Italiaans ijs in Nederland. De eerste IJssalon met louter Italiaans ijs was Venezia in Utrecht, dat in 1928 de deuren opende. Inmiddels staat de salon in het Openluchtmuseum. https://www.italietips.nl/italiaanse-ijssalon-uit-de-vorige-eeuw-in-openluchtmuseum-arnhem/
Hoe begon dat, met die ijssalons? Ik dook Delpher in en zag dat de 19de-eeuwse ijssalon meer een champagnebar was.
De speurtocht ging natuurlijk over de ijssalon waar je een ijsje kon eten. En kijk, dat deed je in de Berenbak in Scheveningen, een 'conditorei'. Je ziet bij de advertenties in die tijd en de daaropvolgende decennia, dat thee- en ijssalon gezusterlijk of gebroederlijk samengingen. E
De Italiaanse IJssalon was duidelijk een vernieuwing. Na Utrecht volgde Den Haag, Breda, Nijmegen en tal van andere steden. Het was een trekpleister voor de stad. In een spanne van tien jaar tijds veroverde het Italiaanse ijs Nederland.
Den Haag was één van de snelle volgers met Florencia van de familie Talamini
: http://www.florenciaijs.nl/geschiedenis . Breda bleef niet achter.
Natuurlijk kunnen we allemaal een ijsmachine aanschaffen en thuis aan de slag gaan. Of bij de supermarkt fantastisch ijs kopen. Maar een Italiaans ijsje eten in een salon, het liefst aan een formicatafeltje in pasteltint en met een tegeltableau van een Italiaanse kustplaats aan de muur, dat maakt het een bijzonder uitje. Kiezen tussen malaga of citroenijs, aardbeienijs of sinaasappelijs. Er zijn inmiddels veel smaken bijgekomen, het kiezen alleen al is een feest.