Handen Wassen - 3

Handen Wassen - 3
Pilatus wast zijn handen in onschuld. Het water stroomt uit een chantepleure Bron: Fresco in de Saint Isidore de León (12de eeuw). Peinture Romane du Panthéon Royal Antonio Viñayo González, 2000

Vandaag wast Pilatus zijn handen in onschuld, het is Goede Vrijdag immers. Het is een aansprekend beeld dat op veel manieren is weergegeven. Zoals hier, waar het water uit een kannetje stroomt. Het kannetje heeft gaten in de bodem en we kennen het onder de naam chantepleure. Terwijl het kannetje leegloopt zingt het water zacht. Je moet goed luisteren naar het lied van de 'tranen'.

We kennen dit gieterkannetje vooral uit de tuin, de moestuin in de middeleeuwen. Ze maakten deel uit van de bijzonder leuke en rijke tentoonstelling die in 2019 in het Rijksmuseum van Oudheden was, over tuinen in de oudheid. https://www.rmo.nl/tentoonstellingen/tentoonstellingen-archief/middeleeuwse-tuinen/

Heel veel afbeeldingen zijn er niet. Gelukkig werken er mensen aan replica's. Al zijn die moeilijk te vinden.

Chantepleure MS ca 1547
Chantepleure gemaakt door Seb Lindenhof, Club Klei, Gouda

Gelukkig maakte Seb Lindenhof een schitterend exemplaar voor mij. Deze prachtige witte, passend bij mijn niet al te grote handen. In een tijd dat we moeten woekeren met kleine beetjes regenwater voor de planten in de tuin is dit een prettig hulpmiddel. Zo elegant ook. Erg blij mee.

Filmpje volgt: hij doet het zacht ruisend, maar het water buiten is nog zo koud dat heel even net genoeg was. Gisteren hakte ik nog een wak in de vogeldrinkbakken. Beetje zon er op is wel prettig. Ik gieterde de peterselieplantage vandaag met regenwater uit de kruiwagen met stenen, waar de mussen een zwemparadijs van hebben gemaakt. Dat wordt nog een probleem.

Kruiwagenbad voor mussen.