Frambozenmosterd

Frambozenmosterd
Essentieel voor de frambozenmosterd is deze frambozenlikeur. 

Reggae, rastafari, dat zijn de dingen die je associeert met Bob Marley, maar mosterd? De musicus hield van lekker eten, had een eigen smaak met voorkeuren voor bepaalde bereidingen. Op zijn tournees en belangrijke bezoeken reisde er een officiële kok mee in zijn entourage. De eerste was Michael Whyte, die van 1973 tot 1976 in dienst was en het speciale rastafari-dieet kon bereiden. Er gaan veel mythes over rond, maar vegetarisch was hij niet. Wel prefereerde de Jamaicaan een gezond eetpatroon. Peulvruchten in kokosmelk met groente en dan vooral spruitjes, was daar één van. En vers bereid graag. Gezien de receptuur die je her en der leest gingen er ook de nodige specerijen in. En dan was er altijd mosterd in de koelkast.

Antonio Gilbert, indertijd één van de koks van Bob Marley, foto van het web

Die mosterd is mogelijk een recept van kok nummer twee, Antonio Gilbert, de persoonlijke chef van Bob zowel thuis als op tournée. Het eten was zoutloos, dus waren kruiden, specerijen en smaakmakers Gilbert’s toevluchtsoord.  Erwten, rijst en bakbanaan waren populair. Kip jerky eveneens, met specerijen als kaneel, chilipoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder enzo. En ergens lees je dan in een interview dat frambozenmosterd echt wel altijd paraat moest zijn. Lekker bij geroosterde kip. Ik geloof het. Dus ging ik op zoek naar een recept. Dat is wellicht niet precies dat van Marley, maar we doen het ermee. Het bij elkaar sprokkelen van de ingrediënten was nog lastiger.

Rode wijnazijn. Twee eetlepels, maar hoe groot is een eetlepel? Ik vond dat er nog een beetje bij moest. 

Wachten op het frambozenseizoen was één, maar waar haalde ik frambozenlikeur vandaan? Genaamd Chambord aldus het recept. Enige omzwervingen later en ook dat stond gereed. Nog iets: lees een recept toch vooral uitgebreid van te voren. Want de mosterdzaadjes moeten 72 uur weken vóór bereiding. Dus niet eerst de frambozen gaan plukken.

Bob Marley en Antonio Gilbert in een keuken in Zweden, 1980 (Fansite)

Enfin, het moment is daar.

Na 72 uur weken zijn de mosterdzaadjes verzadigd en zacht. Even geproefd: heerlijke bite. 

De zaadjes geweekt in een mengsel van Chambord en rode wijnazijn (ruikt heerlijk), de frambozen geplukt, en nu aan de slag.

Frambozenmosterd

Nodig: 60 gram mosterdzaad (geel/wit), 100 ml Chambord, 2 eetlepels rode wijnazijn, 75 gram frambozen.

Bereiding: doe de mosterdzaadjes in een afsluitbaar bakje met de Chambord en wijnazijn. Sluit het af en laat het 72 uur op een koele plaats staan wellen. Controleer halverwege het wellen of er nog voldoende vocht in het bakje zit. Ik voegde nog een theelepel Chambord en een theelepel rode wijnazijn toe.

Doe de massa in een blender en pureer tot de gewenste consistentie. Voeg de frambozen toe en laat de boel samen tot een puree mengen. Het moment suprême: proef of het lekker is en voeg anders nog wat toe van het één of het ander. Doe de mosterd in een luchtdichte koelkastdoos. Je kunt hem een week bewaren. Maar dat gaat je niet lukken. Redelijke hoeveelheid, snel weg als je met z'n vieren bent.

Frambozenmosterd, een flinke lepel bij de gedroogde eendenborst. Prettige combinatie. 

Dank je wel Bob Marley, voor de muziek en voor de mosterd. https://www.youtube.com/watch?v=IT8XvzIfi4U