De koning is jarig

De koning is jarig

Koning Willem III vierde 19 februari 1886 in admiraalsuniform zijn verjaardag met een ommegang door 's-Gravenhage, vergezeld van zijn echtgenote Emma (gekleed in bruin fluweel met wit feston) en zijn dochtertje geheel in het wit.

Na het buitengebeuren zat men om zes uur aan in de grote danszaal van het Paleis. Het menu kwam 21 februari in de Maasbode te staan.

Hier en daar is er wat creatief met de gerechten omgegaan. Het menu zag er namelijk als volgt uit, met keurig keuze uit twee soepen, één heldere en één gebonden.

Potage Printanier à la Royale, Potage à la Camérani

Bouchées à la Reine. Petits Pâtés au jus

Darne de saumon sauce Géné voise, Filets de soles à la Orly, sauce Béarnaise

Boeuf bouilli, sauce tomate, choux de Bruxelles

Côtelettes d'agneau a la Jardinière, choux de Savoye

Poulets à la Mariée, salade Russe

Pouding à la Chipolata, Glace au chocolat; Glace Panachée

Dessert

Bijzonder is de tomatensaus, in Nederland deden we daar nog maar mondjesmaat aan in de 19de eeuw. En gelukkig een favoriet toetje, dat dan nog heel hip en modern is: de chipolatapudding!

De grote onbekende is voor mij de Potage à la Camérani. Het lijkt een recept te zijn uit het boek van Baron Brisse:  Les 366 menus du Baron Brisse avec 1200 recettes et un calendrier nutritif augmentés de la manière de servir une grande table y compris l ordre dans lequel doivent être présentés les mets et les vins uit 1868 maar daar vind ik het niet. Een anecdote wil dat het om een soep gaat die al aan het begin van de eeuw werd geserveerd - correspondentie tussen Alexandre Dumas senior en Baron Brisse -, lichtverteerbaar en met macaroni er in. Dat verklaart het Camerani wellicht, dat toch wat Italiaans klinkt. Helaas ontbreekt het boodschappenlijstje van het hof, dus geen idee of dit de opgediste versie is.

Gelukkig is er een Italiaans kookboek, La Cuoco Milanese e la Cuciniera Piemontese – Manuale di Cucina Indispensabile etc uit 1859. Daarin staat een Minestra alla Camerani. Lijkt niet in het minst op de 'lichtverteerbare soep' van Brisse. Zonder maccaroni, maar wel erg lekker. En  beter passend naast het voorjaarssoepje. En er is dus een echt recept:

Soep op basis van peterselie, ui, paddenstoelen, witte wijn, boter, room.