De Duitse Keizer Dineert

De Duitse Keizer Dineert
Huwelijk in mei 1913 van dochter Viktoria Luise van Pruisen. De Keizer kijkt over zijn schouder naar een lakei. Bron: Wikimedia.

Wie door de Duitse keizer en keizerin wordt uitgenodigd om aan het hof te dineren ontvangt een uitnodiging op velijnpapier voorzien van wapens en vorstelijke personen. Op de achterkant staan de nodige instructies aangaande kleding en gedrag. Meestal duur een diner niet langer dan een uur, het totaal aan gerechten bestaat uit 6 of 8 gangen, het aantal genodigden is beperkt. Voor iedere twee gasten is er een dienaar aanwezig. Dit alles lees ik in Le Courrier de la Meuse van 5 juni 1891 (via onmisbaar Delpher natuurlijk).

Vanuit de keukens, in een afzonderlijk gebouw, worden de spijzen op een railwagen naar het paleis vervoerd. De voornaamste gerechten worden op zilveren schotels aangedragen, de tussengerechten op porselein uit de koninklijke fabriek in Berlijn. Het kristal is voorzien van een gouden rand met een monogram van het keizerlijk paar. In Potsdam wordt het diner genoten in de Jaspiszaal, het dessert (koffie, likeur, kleine zoetigheden) in de Muschelzaal. De eettafels zijn met grote vazen bloemen en épeirgnes versierd. Bij ieder bord ligt een goud omrand menu en een dito kaart met de muziek die ten gehore gebracht wordt.

Voorbeelden van de keizerlijke menukaarten met de brede gouden rand. Bron: https://germaniainternational.com/wilhelm3.html 

Hoe ziet zo'n menu er uit? Ik vond de nodige in het menuboek van Von Malortie, die ik vaker citeer.

Parade-Diner beim Deutschen Kaiser. Berlin, 30 August 1882

Potage à la Princesse , Consommé de volaille à la Brunoise

Saumon, sauce aux écrivisses, Turbot, sauce Hollandaise

Pièce de bœuf à la jardinière, Longe de veau à la Napolitaine

Salmis de perdreaux aux truffes, Homards à la belle vue

Selle de chevreuil rôti, gelée de groseilles, Poulardes rôtis, salade

Asperges garnies aux fonds d’artichauts

Riz à la ananas

Beurre, fromages

Glaces, gaufrettes

Dessert

Ik heb de gerechten waarvan je óf de éne óf de andere nam naast elkaar gezet. Kiezen uit twee soepen, twee visgerechten, voor elk wat wils. Verder is het een keurig wat saai menu met opmerkelijk de combinatie van asperges en artisjokbodems, alsof ze niet konden kiezen en alletwee is dubbelchic? En super hip natuurlijk die ananas.

De officiële parades zijn natuurlijk het toppunt van strak-in-het-gelid en vooral niet lachen. Dit filmpje laat een wat lossere versie zien. En gelukkig zijn er ook teckels bij. Dat maakt veel goed: https://www.youtube.com/watch?v=bJR36cpqyVc