Blunch

Blunch
The ABC of Real Family Values, Steven M. Lewis, 1998

Nooit geweten, maar behalve het woord Brunch werd eind 19de eeuw ook de term Blunch gesuggereerd om het zeer late ontbijt aan te duiden.

In 1895 verschijnt een artikel in Hunter's Weekly waarin 'brunch' voor het eerst in een artikel opduikt. Guy Beringer - een Britse schrijver - legt uit dat de Brunch een prettig alternatief is voor de gebruikelijke uitgebreide zondagslunches die ná de kerkgang worden opgedist. In zijn 'Brunch: A Plea' stelt hij dat je van een luchthartige brunch een goed humeur krijgt en de tijd hebt om gezellig te kouten met je disgenoten. Niet te vroeg, niet te laat, maar zeker geschikt om je zaterdagavondkater weg te werken.

Brunch - natuurlijk een combinatie van breakfast en lunch - is dan de maaltijd die vlak vóór het gebruikelijk twaalfuurtje gegeten wordt, of het zondagse noenmaal, maar zeker uitloopt tot na de noen. In 1896 werd in een Engels tijdschrift ook de term Blunch geïntroduceerd, dat dan weer meer naar lunch dan naar ontbijt klinkt en dus in principe wat later aanvangt dan de brunch. Brunch bleef favoriet.

Brunch at Tartine. Soho - Cindy Shaoul

Dit is de enige verwijzing die ik naar Blunch vond is een citaat in The ABC of Real Family Values van Steven M. Lewis uit 1998. ' In fact, I'm sure my blunch habits sound familiar to many of you, who live life on the run - which is most of you'

Dit vond ik er over in een Etymologisch woordenboek:  brunch

1896, British student slang merger of breakfast and lunch

ACCORDING to the Lady, to be fashionable nowadays we must "brunch." Truly an excellent portmanteau word, introduced, by the way, last year, by Mr GUY BERINGER, in the now defunct Hunter's Weekly, and indicating a combined breakfast and lunch. At Oxford, however, two years ago, an important distinction was drawn. The combination-meal, when nearer the usual breakfast hour, is "brunch," and, when nearer luncheon, is "blunch." Please don't forget this. [Punch, Aug. 1, 1896] De bron voor blunch in 1896 heb ik nog niet kunnen achterhalen.

Dit is een link naar het oorspronkelijke artikel van Guy (Guido Oscar) Beringer (1873-1926). https://en.wikisource.org/wiki/Brunch:_a_plea  Meer dan dat hij als auteur en journalist te boek stond en in Kensington verbleef kan ik niet over hem vinden, behalve wat genealogisch gedoe. Ander werk van zijn hand? Ik hoor het graag.

En voor de papierminnenden onder ons het gedrukte artikel:

Het artikel in Hunter's Weekly van Guy Beringer. Het tijdschrift is geen lang leven  beschoren. Eerste editie in 1895, in september van het jaar daarop verdwijnt het blad. British Library heeft wat exemplaren.