Truffelsoep
Nog even terug naar de veiling van de menu’s afgelopen vrijdag. Niet alles is verkocht, de collectie is opgesplitst. Wat bracht het meeste geld in het laadje?
Terug naar de truffelsoep
Van de Franse presidenten werden de menucollecties duidelijk door een verzamelaar gekocht. De Gaulle, Mitterand, Pompidou, Chirac, Giscard d’Estaing en Sarkozy gingen vlot voor bovengemiddelde prijzen weg. De ‘jongere’ menukaarten van bijvoorbeeld Hollande en Macron bleven achter. Schattig is wel dat één item voor 10 euro van eigenaar verwisselde, het programma van een muzikaal avondje dat presidentsechtgenote Bernadette Chirac aan de dames van de staatshoofden van de Industriële top aanbood in 1996
Leuk was natuurlijk het menu van het diner waar Christophe Marguin – de verkopende partij – zelf bij aanwezig was, 25 februari 1975 in het Elysée toen Paul Bocuse de rang van Chevalier de la Légion d’Honneur ontving. Niet vanwege zijn culinaire verdiensten, maar vanwege zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Zie daarvoor het blog van Menustory, waar het menu uitgebreid besproken wordt.
Hier de links naar het iconische recept van de truffelsoep (met croûte) en een verhaal erbij
portretfoto's wikimedia