Truffelsoep

Truffelsoep
Paul Bocuse werd in 1975 benoemd tot Chevalier de la Légion d'Honneur. Dit werd 'onder vrienden' gevierd met een diner in het Elysée. Speciaal voor deze gelegenheid bedacht Bocuse een truffelsoepje. Met croûte. 

Nog even terug naar de veiling van de menu’s afgelopen vrijdag. Niet alles is verkocht, de collectie is opgesplitst. Wat bracht het meeste geld in het laadje?

Napoleon III: het menu ging weg voor 2500 euro
Het menu voor Jack en Jackie Kennedy scoorde met 1350 euro een tweede plaats
De tsarenmenu's gingen weg voor respectievelijk 1000, 1100 en 1200 euro
Het menu van koningin Victoria bracht 650 euro op 
Het menu voor het bezoek van koningin Wilhelmina werd op een schamele 300 euro afgetikt.

Terug naar de truffelsoep

Van de Franse presidenten werden de menucollecties duidelijk door een verzamelaar gekocht. De Gaulle, Mitterand, Pompidou, Chirac, Giscard d’Estaing en Sarkozy gingen vlot voor bovengemiddelde prijzen weg. De ‘jongere’ menukaarten van bijvoorbeeld Hollande en Macron bleven achter. Schattig is wel dat één item voor 10 euro van eigenaar verwisselde, het programma van een muzikaal avondje dat presidentsechtgenote Bernadette Chirac aan de dames van de staatshoofden van de Industriële top aanbood in 1996

Het fameuze driesterrenchefsmenu uit 1975 met als eregast en in de hoofdrol Paul Bocuse. 

Leuk was natuurlijk het menu van het diner waar Christophe Marguin – de verkopende partij – zelf bij aanwezig was, 25 februari 1975 in het Elysée toen Paul Bocuse de rang van Chevalier de la Légion d’Honneur ontving. Niet vanwege zijn culinaire verdiensten, maar vanwege zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Zie daarvoor het blog van Menustory, waar het menu uitgebreid besproken wordt.

Déjeuner du 25 février 1975 Valéry Giscard d’Estaing Paul BocusePalais de l’Élysée
Déjeuner du 25 février 1975offert parMonsieur le Président de la République et Madame Valéry Giscard d’Estaing à l’occasion de la réception deMonsieur Paul Bocusedans le grade de Chevalier de la Légion d’HonneurPalais de l’Élysée

Hier de links naar het iconische recept van de truffelsoep (met croûte) en een verhaal erbij

Soupe aux truffes VGE par Paul Bocuse
Ce plat fut créé en 1975 par Paul Bocuse à l’occasion d’un déjeuner donné à l’Élysée par M. Valéry Giscard d’Estaing, alors président de la République, et son épouse. De nombreux chefs étoilés accompagnaient M. Bocuse, qui reçut ce jour-là la Légion d’honneur.
Soupe aux truffes VGE : l’origine singulière d’un plat iconique
Savez-vous pourquoi la soupe aux truffes VGE porte ce nom ? Le président Giscard d’Estaing y joue un rôle, mais pas celui que l’on croit.

portretfoto's wikimedia