Royalty - Mecklenburg (3)
De schoonfamilie en het Oranjehuis. Men kent elkaar wel. De één wat beter dan de ander. Tenslotte is nicht Elisabeth von Weimar-Sachsen-Eisenau getrouwd met Johan Albrecht von Mecklenburg-Schwerin, op dat moment regent voor de erfopvolgende groot-hertog, die dan nog student en minderjarig is. Lievelingszus Elisabeth - een volle zus van Hendrik - is getrouwd met von Oldenburg en heeft een erfgenaam geproduceerd. Zij zit als gastvrouw in het midden, de ontmoeting van beide families is halverwege Schwerin en Den Haag, op Guldenstein. Links voor zit koningin-moeder Emma. Achter haar staat haar dochter hevig gearmd met haar verloofde Hendrik, dan nog net Heinrich, in burger. De rest van de Mecklenburgjes staat ook op de foto al dan niet met aanhang. Het is een gezellig familieonderonsje waar het huwelijk van 7 februari wordt voorbereid.
Volgens de kranten heeft Oldenburg - rechts naast Hendrik - het verloofde paar en Emma opgehaald van de speciale trein. Hendrik is halverwege ingestapt. Hij heeft de dames hartelijk op de wangen gekust. Hoe ongebruikelijk! Men is wel zeer ingenomen met deze verbintenis.
Begin februari komt de hele familie - ook die uit sint Petersburg - naar Den Haag. Alle hotels, alle pensions en kamers zijn geboekt. Er is gecorrespondeerd of men wel de juiste vlaggen heeft voor de hotels. Er zijn gastheren uit de hogere diplomatieke en adellijke kringen aan de hotels toegevoegd om te zorgen dat het de gasten aan niets ontbreekt. De huwelijksfestiviteiten mogen niet door enige kleinigheid verstoord worden.
6 februari gebruiken ze samen de lunch, de opmaat naar het huwelijk, met het déjeuner-Gala, dat reeds uitvoerig gepubliceerd is door mij in Nederland Dineert, de catalogus van de gelijknamige tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum, nu Kunstmuseum, in 2015.
Déjeuner de 6 Février 1901
Crême Velouté
Oeufs à la d'Orleans
Huîtres au Gratin
Grenadins de veau Montglas
Pointes d'aseprges nouvelles
Poulardes glacées
Salade panachée
Macédoine de Fruits Condé
Recept
Op zich niet heel bijzonder, behalve dat het recept voor de eieren helemaal Auguste Escoffier is. Pagina 269 van Le Guide Culinaire geeft het antwoord:
Oeufs à la d'Orléans. — Pochés ou Mollets : Garnir des croûtes de tartelettes d'un salpicon de blanc de volaille lié à la sauce tomate
Et voila, een smakelijk voorgerechtje. Salpicon is overigens een stevige ragout. Escoffier stond er die dagen niet zelf in de keuken. De extra koks waren allen uit eigen land gerecruteerd om de vaste keukenbrigade bij te staan.
Hier was men te gast: Slot Güldenstein in Holstein: https://de.wikipedia.org/wiki/Gut_Güldenstein
NB More on the Mecklenburgs on my Pages Royalty Mecklenburgs