Rempejek

Rempejek
Home Made Rempejek (eigen foto)

Glutenvrije recepten, dat was 25 jaar geleden nog best rampzalig. Het zat meestal in de ziekenhoek-dieetsfeer. Het ging zelden of nooit over lekker. Daar besloot ik wat aan te doen en samen met Hennie van de Dieetadviescommissie schreven we het boek Lekker Glutenvrij (uitgeverij Kosmos, 2003). De nadruk lag dus niet op 'lastig hè, zo'n dieet', maar op hoe kun je zo gewoon mogelijk eten met de beperking. Vaak ook gepaard met kruisallergieën, zoals koemelk.

Om te beginnen schreef ik een tijd lang een kookrubriek in het maandblad van de Coeliakie Vereniging. Gewoon, over eten waar sowieso geen gluut bij komt kijken. Of recepten die goed aan te passen waren. Eén van de eerste recepten die ik ging uitproberen was in de hoek van de Indische keuken, altijd favoriet bij ons.

Laatst waren we bij Amazing in Ypenburg, waar een schap met rempejek met cashews lag, in plaats van pinda's. Ze bleken lekker, al kon ik er natuurlijk alleen naar kijken. Dus uitproberen maar. Cashews zijn veel zoeter dan pinda's, dus het recept vereist voor wie van 'pittig' houdt enige aanpassing. Zoals een lepeltje sambal naar keuze. Glutenvrije soja of ketjap is tegenwoordig heel goed te krijgen. Wij gebruiken graag de Franse Bouteville. https//www.bouteville.com/en/boutique/

Kokosroom is tegenwoordig wat molliger dan die van 25 jaar geleden, dus daar is het even opletten: aanlengen met water, of niet al te dunne kokosmelk gebruiken.

Recept

Hier het recept uit het boek Lekker Glutenvrij. Wij bakken in flink wat zonnebloemolie en gebruikten dit keer volkoren rijstmeel.