Machtige Mecklenburgjes
We gaan het maar eens hebben over de Mecklenburgjes, dat grote gezin waarvan prins Hendrik, de jongste telg uit het derde huwelijk van papa Franz-Ferdinand II, in 1901 de prins-gemaal van koningin Wilhelmina zal worden. Het was een hecht gezin, maar huwelijken werden vooral strategisch gesloten. Hier zien we Marie, die haar eerste verloofde vlot inruilde voor een verbintenis met de Russische tsarenfamilie. Net een tikje rijker en sjieker dan George Albert I, prins Schwarzburg-Rudolstadt.
Nee dan groothertog Vladimir Alexandrovich van Rusland, de derde zoon van tsaar Alexander II. Met een fijn paleisje in st Petersburg en rijk genoeg om aan al haar grillen te voldoen. Want ze was dol op opzichte sieraden, alle vormen van kunst, gastvrouw uithangen en gokken.
De echtverbintenis van Marie en Vladimir vindt in 1874 plaats in de kapel van het Winterpaleis. Waarna ze zichzelf tooit met de titel keizerlijke hoogheid Maria Pavlovna, omdat ze de betachterkleindochter van tsaar Paul I van Rusland is en dit feit graag even onder de aandacht brengt. Dezefde Paul die 'ons' Anna Pavlovna leverde als echtgenote van koning Willem II, toen nog eenvoudig de prins van Oranje en troonopvolger. Maar dit terzijde. Marie is niet de enige die een echtverbintenis aangaat met Rusland. Ook broer Franz-Friedrich (later III) treed in Sint-Petersburg in het huwelijk.
In februari 1879 wordt het jonge paar uitbundig onthaald in Schwerin, bij de (schoon-)ouders. De ontvangst haalt zelfs de Nederlandse krant. Die zal 7 februari plaatsvinden. Eigenlijk willen we daar een foto van, maar die heb ik niet kunnen opvissen. Wel via Delpher dit krantenbericht.
Diner
Des te opvallender is het dat er wel een menu te vinden is van het diner van 7 februari in Schwerin, te vinden in de collectie van de Hannoveriaanse opperhofmaarschalk Von Malortie. Het is een bijzonder menu.
We beginnen met een smaakvolle soep, waarna de oesters. Dat komt wel vaker voor. Tegenwoordig zouden we eerst de oesters opdissen. Hier worden echter zowel rauwe als gebakken oesters opgedist. Dat kom je dan weer minder vaak tegen.
Grand Piece is de turbot met kreeftenfilets Daarmee maak je indruk als chef de cuisine. Denk aan zo'n hoog opgetoeterde schotel als bij Jules Gouffé
Met die paté de foie gras de Strassbourg werd je doodgegooid bij grote diners in die tijd. Ook in ons land kwam dit gerecht - opgestuurd uit de stad zelf - net iets te vaak op tafel om nog exclusief te zijn. Het hoorde er bij, een verplicht nummer. De ananasgelei met Champagne is dan weer heel hip en chic.
Het leukste is echter de Baumkuchen, een traditioneel Duits gerecht, dat ook figureert op de menu's ter gelegenheid van het huwelijk van koning Willem III met Emma zu Waldeck und Pyrmont in 1879 (zie mijn boek Oranje Toetjes, pagina 110). In het Frans vertaald als Gâteaux à la Broche. Een taart die aan een draaiend spit gemaakt wordt en daarna versierd. Ook dit is weer een pronkstuk.
Heel 'Duits' is de gang met boter en kaas (voor wie nog niet genoeg gegeten had?), waarna het sorbetijs.
Nog even over Marie.
Je begrijpt, Marie die toch al aanleg had tot mopserigheid dijt in de loop der tijd en vijf kinderen later wat uit. Maar het commentaar bleef: ze was beeldschoon, had de blankste schouders en niemand kon haar kleding zó dragen als Marie.
Helaas, ook haar kaartenhuis stortte aan het eind van de eerste wereldoorlog in. Ze sleet de rest van haar leven in een Frans kuuroord, waar ze ook begraven werd. De familie heeft nog jaren kunnen leven van de verkoop van haar talrijke bijzondere sieraden. Vóór het zover was heeft prins Hendrik haar nog - in zijn functie als vice-admiraal van de Nederlandse vloot - bezocht. Met de boot natuurlijk.