Lange peper uit Ethiopië

Lange peper uit Ethiopië
Timiz peper, lange peper met een geurig, licht scherp karakter (foto Terre Exotique)

We waren op ontdekkingsreis aan de Loire, Rochecorbon om precies te zijn. Daar was het internationale festival van de pepers onlangs. Eén van onze nieuwe vondsten is de Timiz peper. Inheems in Ethiopië, een lange peper, zoals we die tot nu toe alleen van de hellingen van de Himalaya kenden. Het is dus een veel grotere familie. Dus viel er weer wat te ruiken en proeven. Papillen en neus maakten overuren.

Tukul dorp met de voor daar typische bouwstijl. 

Deze peper groeit in de bossen van de hooglanden van Zuid-West Ethiopië, op een hoogte van meer dan 2000 meter.  Oorspronkelijk waren het de Manjo's die al in de 14de eeuw deze peper als medicijn gebruikten, zoals overal ter wereld éérst de medicijnkast, dan de keuken. Aan hen hebben we de kennis over deze pepers te danken. Een peper met een lange traditie dus.

Botanisch gezien is de Timiz peper een piper capense, een bladhoudende beetje rommelige struik in de onderbegroeiing van het bos. Nauw verwant aan de ons beter bekende Piper nigrum. De bessen worden geplukt wanneer ze wit zijn. Na de oogst worden de pepers gedroogd bij de haard in de Tukul huizen, die traditioneel gebouwd zijn van eucalyptus hout en bamboe. Het rokerige droogproces en het hout geven extra geur en smaak aan de peper.

Wat doen we er mee?  Je zult meer beschrijvingen vinden van de medicinale krachten van deze plant van wortel tot blad, van tak tot vrucht. Maar culinair is het een kwestie van experimenteren. Natuurlijk geeft de fabrikant tips. Het is een nogal intense smaak, vanwege die rookgeur, maar ook omdat lange peper iets van kruidnagel, hars en  heeft. De geur prikkelt de neus en keel aangenaam. Het is een smaak die blijft hangen, zeg maar.

De 'foodpairing' van Timiz peper is een kwestie van experimenteren. De combinatie met chocola is een goed idee. 

Wij proefden chocola met timiz en dat beviel uitstekend. Het advies luidt om een pure chocolade dessert met een sausje met benedictine hiermee een beetje op te peppen. Kan ik me wat bij voorstellen. Een kreeftensoepje met citrus en timiz is wellicht ook een goed idee. Of je stampt wat fijn en voegt die toe aan vere geitenkaas met olijfolie en verse tuinkruiden. En zo is er meer te bedenken. Ik denk dat een stoofschotel met kip en tomaat er ook van kan opfleuren. Het is een kwestie van uitproberen. Ik houd me graag aanbevolgen voor tips. Voor nu houden we het even bij de plakken chocola. Nagerecht met een glaasje armagnac erbij dit najaar, wanneer de open haard weer even opgestookt wordt.