Keukenprinses

Keukenprinses
Op eigen initiatief leerde prinses Juliana koken in het voorjaar van 1930.

Prinses Juliana en twee vriendinnen krijgen in 1930 kookles. Een bijzondere mededeling die de kranten volop haalt. Begin maart nemen de lessen een aanvang. Behalve Juliana gaan ook Elisabeth Roëll en Hilda of Clara de Brauw en Elise of Annemie Bentinck aan de slag. Ik moet nog uitzoeken welke de Brauw en Benticnk het betreft. Het initiatief daartoe komt van de prinses zelf.

Kookles volgde ook vriendin en later hofdame Elizabeth Roëll. Op de foto met prinses Beatrix aan boord van HMS kruiser Sumatra op weg naar Canada juni 1940. Zij vertelt later hoe Juliana graag kookte en zelf boodschappen ging doen, zelfs zonder hoed. Precies zo ‘gewoon’ als de prinses wilde zijn.

Docente is de dan sinds eind 1928 gepensioneerde Catharina Goldenberg, van de Vakschool voor Meisjes in Den Haag. Behalve kooklessen zullen de jongedames ook inzicht krijgen in voedingsleer en warenkennis. Dit ook met het oog op Juliana’s werkzaamheden op het gebied van maatschappelijk werk.

De bedoeling is dat zij een eenvoudig middagmaal leren bereiden, van stamppot tot fijne keuken. Een paar maal per week betrekken de dames gedurende de ochtend de keuken van Huis ten Bosch. Ze hebben er zin in en maken veel plezier bij de lessen. De lerares bespreekt eerst enige recepten aan de hand waarvan de prinses en haar vriendinnen aan de slag gaan. De menu’s variëren van vis- of vleesschotels, soepen of stamppotten, of de fijnere keuken. De prinses bakt ook cake, iets dat haar moeder als kind al in haar Chaletje op ’t Loo deed.

Het Chaletje van dan nog prinses Wilhelmina op Het Loo. Uitgerust met een werkende keuken. Foto: Paul Rem.

Vader, moeder en grootmoeder vinden het meer dan interessant en komen pottekijken in de keuken van Huis ten Bosch. Ook tante Elizabeth, de zuster van prins Hendrik, laat zich dit fenomeen van de kokende prinses niet ontgaan.

Uiteindelijk zijn de dames na tien weken voldoende in staat om een eenvoudige doch voedzame maaltijd te bereiden. Daar zal Juliana in Canada nog veel plezier van hebben, wanneer ze tijdens de oorlogsjaren met haar kroost in een villa woont, maar zonder de gebruikelijke uitgebreide hofhouding,

 

Afbeelding met tekst, boek

Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.
Het succesvolle kookboek met recepten voor de Fijne Keuken van de dames Goldenberg en Van Doorne - Struwe verscheen in 1925.

Aan het eind van haar loopbaan, in 1925, heeft Catharina Goldenberg samen met een collega een lijvig kookboek met niet alleen receptuur voor de fijne keuken, maar ook met menu’s voor alle soort gelegenheden Het boek krijgt onmiddellijk lovende recensies in de krant en zal tenminste nog één herdruk krijgen in 1932. Ik vermoed dat er een exemplaar met ieder van de drie jonge vrouwen mee naar huis is gegaan.

Nu is het online beschikbaar voor de liefhebber: http://weeten.nl/assets/vergetenboeken/Recepten_voor_de_fijne_keuken.pdf