Handen wassen (2)

Handen wassen (2)

Ik vond nog een pareltje wat betreft adviesliteratuur en tafelmanieren. Een uit het Engels vertaald boekje, dat in 1846 in Parijs het daglicht zag. Vele herdrukken zouden volgen. Natuurlijk ging ik op zoek naar vingerkommetjes - rince doigts in dit geval. En kijk. In het lijstje van tips en wenken voor de jonge onervaren huisvrouw is het raak.

19de eeuw vingerkommetje, Baccarat 

"Je kunt een dinertje alleen goed organiseren wanneer je de volgende stelregels in acht neemt:

Aan twee regels moet de jonge en onervaren huisvrouwen goed denken.

1. Geef bij het serveren van uw diner niet zoveel aandacht aan de hoeveelheid als aan de verscheidenheid van de gerechten

2. Ga er vanuit dat slechts weinig gasten zich een tweede keer laten bedienen.

3. In de beschaafde huishoudens worden groenten op een bijzettafeltje gezet en aan elke gast geserveerd.

4. Tafelwijn wordt bij het bestek op tafel gezet. Het aantal flessen is afhankelijk van het aantal gasten. Ook water wordt in kleine flesjes op tafel gezet. Wat de andere drankjes betreft, die worden door de bedienden geserveerd aan degenen die erom vragen.

5. Voor het opdienen van het dessert worden vingerglaasjes met lauwwarm rozenwater neergezet. Iedere gast doopt er een hoekje van zijn servet in om zijn vingers en lippen nat te maken.

6. Tijdens het diner wordt champagne, barsac, bourgogne geserveerd door de bedienden. Na de maaltijd zetten we de port, de Madeira, de Clairet op tafel. In de fashionable samenleving is de gewoonte om alle gasten wijn aan te bieden verdwenen; iedere dame wordt bediend door de heer, of haar buurvrouw."

Bron: Le Livre du bon ton (the guid of high-life). Hautes maximes sur les usages, les manières et la toilette du monde fashionable. Avec un appendice sur l'étiquette de la cour. L. Canivet, 1846. De Nederlandse vertaling is van mijn hand. Het boek bevindt zich o.a. in de Bibliothèque National de France in Parijs.