Aan tafel bij De Coubertin

Aan tafel bij De Coubertin
De vader van Pierre de Coubertin schilderde deze allegorie over de herrijzenis van de Olympische Spelen, 1896. Eén en al symboliek en 'moderne sporten' gecombineerd met Griekse mythologie. 

De voorbereidingen voor de Olympische Spelen van 2024 vonden plaats in kasteel Mirville waar Pierre de Coubertin, vader van de Olympische Spelen, in zijn jonge jaren woonde. Het kasteel ligt in het departement Seine-Maritime, in Normandië.

Chateau de Mirville, Seine-Maritieme, Normandië, waar Pierre opgroeide. Foto Drac Normandie. 

Pierre de Coubertin werd in 1863 in Parijs geboren, zoon van de schilder Charles Fredy, baron de Coubertin en Agathe Marie-Marcelle de Crisenoy, de erfgename van het kasteel. Het stel kreeg vier kinderen, Pierre is de meest bekende. Ter gelegenheid van de heroprichting van de OS schildert papa een allegorie op de Spelen.  Zie foto bovenaan dit blog. Junior maakt ook deel uit van een schilderij, met één van zijn zusjes, beken onder de naam Le Depart.

Le Départ, schilderij van papa Charles Louis de Coubertin, detail met Pierre op rechts, met één van zijn zusjes links. 

Eigenlijk zou Pierre in het leger hebben moeten gaan en daar carrière maken, maar hij gaat liever Rechten studeren. In zijn vrije tijd beoefent hij sport. Sport was in wijde kring nog niet heel populair in die tijd. Pierre bedenkt een list. In Engeland leeft hij zich uit. Paardrijden, boxen, schieten, rugby, dat wil hij ook, maar dan internationaal. In 1894 maakt hij er werk van. Dat leidt in 1896 tot de eerste “moderne” Olympische Spelen in Griekenland.

In 1900 nam A. Gillou deel aan de Olympische Spelen in Parijs, lawn tennis. Société de sport Ile de Puteaux. Voorpagina La Vie au Grande Air dd 22 juli 1900

Vier jaar later, in 1900 zullen ze in Parijs plaatsvinden, in 1924 opnieuw in de Lichtstad en dan honderd jaar later weer. Parijs is dan wel niet de bakermat van de oorspronkelijke Olympische Spelen, dankzij De Coubertin heeft de stad een speciale band met het internationale evenement.

Wordt er ook gegeten? Ongetwijfeld zijn er vele diners voorafgegaan aan de organisatie van de eerste moderne JO, zullen de Olympische comités uitvoerig zijn gefêteerd en zal menige speech met geheven glas zijn afgestoken.

Ik kwam bij Menustory  een menu tegen uit 1914. De menukaart betreft een déjeuner dat de baron en barones Pierre de Coubertin 23 juni aanboden aan de leden van het Intenationale Olympisch Comité in de Société des Sports van het Ile de Puteaux. De sportvelden daar worden nog steeds gebruikt, ook bij deze JO voor tennis en watersporten.  Hier meer daarover: https://www.olympedia.org/venues/206

Op het menu (dat kunt u hier lezen: https://www.menustory.com/coubertin_cio_23-06-1914.html) staan verschillende gerechten die het internationale karakter van deze bijeenkomst onderstrepen. Zo hoort dat ook, wanneer je gasten ontvangt uit verschillende landen. Mijn oog valt op Oeufs à la Chartres, een voorgerecht dat je zowel warm als koud kunt eten. En er gaat veel dragon in, daar ben ik dol op.

Oeufs à la Chartres

Nodig voor de warme versie: per persoon een halfzachtgekookt of een gepocheerd ei. Gebonden kalfsjus met dragon, geroosterde en beboterde boterhammetjes. Dragonblaadjes om te decoreren.

Pel in het geval van het gekookte ei de eitjes. Leg het ei op de beboterde toast, giet er een beetje elegant een volle lepel kalfsjus over. Decoreer ieder ei met een ster dragonblaadjes.

Nodig voor de koude versie: geleivormpjes zoals je die gebruikt voor oeufs en gelée, halve eitjes; blanke gelei, gekookt ei waarvan de dooier nog net niet hard is, dragonblaadjes.

Bekleed bodem en wand van de vormpjes met gelei. Leg op de bodem een fraai patroon van dragonblaadjes. Een ster als hierboven kan, maar een palmtak is ook leuk. Pel de eieren en halveer ze voorzichtig. Leg een half ei in een vormpje, bolle kant naar beneden, giet er voorzichtig voldoende gelei over zodat een mooi glad oppervlak ontstaat. Laat afkoelen en opstijven. Keer de vormpjes vlak voor het opdienen op een bordje. Versier eventueel met nog wat dragonblaadjes. Hierbij ook toast met (dragon)boter, ik zou er ook wat met dragonmosterd aangemaakte mayonaise bij doen.

Een man met visie op de internationale rol van sport: baron Pierre de Coubertin, vader van de moderne Olympische Spelen 1863-1937